Gräddtårta med lemon curd och hallon

Tårtan framför andra! Fylld med lemon curd och hallon bryts sötman av syrlighet.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl vatten

Lemon curd

  • 2 ägg
  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl socker
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 dl hallon, färska eller frysta
  • 3 dl vispgrädde + 1 tsk socker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Rör slätt. Smörj och strö en rund form med cirka 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ugnens nedre del i cirka 30 minuter. Täck eventuellt med plåt om kakan får för mycket färg. Prova att den är färdig med provsticka.


Lemon curd:

Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet. Pressa ur saften och blanda samman med skalet, socker och ägg i en kastrull. Värm sakta, rör om då och då och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat. Skär smöret i bitar och klicka ner. Låt smöret smälta och häll sedan upp krämen i en varm, ren glasburk. Cirka 1 1/2-2 dl går åt till tårtan, resten kan sparas några dagar i kylskåp.

 

Fyllning:

Vispa grädden med sockret. Spara några hallon till garnering. Mosa hallonen tillsammans med en tredjedel av grädden. Bred lemon curd på den understa bottnen. Lägg på nästa och bred ut hallonmoset. Täck med locket och bred ut resten av grädden över tårtan och ner på kanterna. Garnera gärna med hallon.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
29 december 2016

!

Kommentar av sonia.e
7 februari 2014

för hur många personer är den här tårtan till för.

Redaktionens kommentar
Det beror mycket på till vem du serverar och när. Men 8-10 bitar bör du få ut.

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

kladdkakor.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se


Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

Självklart ska du inte avstå från godsaker för att du inte tål mjölk. Det är lätt att baka mjölkfria scones eller varför inte en klassisk kladdkaka? Bjud gästerna på krämig potatisgratäng eller frossa i kokosvåfflor. Smaklig mjölkfri måltid!

 mjölkfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...