Gräddtårta med lemon curd och hallon

Tårtan framför andra! Fylld med lemon curd och hallon bryts sötman av syrlighet.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl vatten

Lemon curd

  • 2 ägg
  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl socker
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 dl hallon, färska eller frysta
  • 3 dl vispgrädde + 1 tsk socker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Rör slätt. Smörj och strö en rund form med cirka 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ugnens nedre del i cirka 30 minuter. Täck eventuellt med plåt om kakan får för mycket färg. Prova att den är färdig med provsticka.


Lemon curd:

Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet. Pressa ur saften och blanda samman med skalet, socker och ägg i en kastrull. Värm sakta, rör om då och då och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat. Skär smöret i bitar och klicka ner. Låt smöret smälta och häll sedan upp krämen i en varm, ren glasburk. Cirka 1 1/2-2 dl går åt till tårtan, resten kan sparas några dagar i kylskåp.

 

Fyllning:

Vispa grädden med sockret. Spara några hallon till garnering. Mosa hallonen tillsammans med en tredjedel av grädden. Bred lemon curd på den understa bottnen. Lägg på nästa och bred ut hallonmoset. Täck med locket och bred ut resten av grädden över tårtan och ner på kanterna. Garnera gärna med hallon.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
29 december 2016

!

Kommentar av sonia.e
7 februari 2014

för hur många personer är den här tårtan till för.

Redaktionens kommentar
Det beror mycket på till vem du serverar och när. Men 8-10 bitar bör du få ut.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se


Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt - saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet!

Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många.

Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. Succén är given!

Trevlig helg!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...