Gräddtårta med lemon curd och hallon

Tårtan framför andra! Fylld med lemon curd och hallon bryts sötman av syrlighet.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl vatten

Lemon curd

  • 2 ägg
  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl socker
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 dl hallon, färska eller frysta
  • 3 dl vispgrädde + 1 tsk socker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Rör slätt. Smörj och strö en rund form med cirka 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ugnens nedre del i cirka 30 minuter. Täck eventuellt med plåt om kakan får för mycket färg. Prova att den är färdig med provsticka.


Lemon curd:

Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet. Pressa ur saften och blanda samman med skalet, socker och ägg i en kastrull. Värm sakta, rör om då och då och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat. Skär smöret i bitar och klicka ner. Låt smöret smälta och häll sedan upp krämen i en varm, ren glasburk. Cirka 1 1/2-2 dl går åt till tårtan, resten kan sparas några dagar i kylskåp.

 

Fyllning:

Vispa grädden med sockret. Spara några hallon till garnering. Mosa hallonen tillsammans med en tredjedel av grädden. Bred lemon curd på den understa bottnen. Lägg på nästa och bred ut hallonmoset. Täck med locket och bred ut resten av grädden över tårtan och ner på kanterna. Garnera gärna med hallon.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
29 december 2016

!

Kommentar av sonia.e
7 februari 2014

för hur många personer är den här tårtan till för.

Redaktionens kommentar
Det beror mycket på till vem du serverar och när. Men 8-10 bitar bör du få ut.

Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...