Gräddtårta med lemon curd och hallon

Tårtan framför andra! Fylld med lemon curd och hallon bryts sötman av syrlighet.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl vatten

Lemon curd

  • 2 ägg
  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl socker
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 dl hallon, färska eller frysta
  • 3 dl vispgrädde + 1 tsk socker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Rör slätt. Smörj och strö en rund form med cirka 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ugnens nedre del i cirka 30 minuter. Täck eventuellt med plåt om kakan får för mycket färg. Prova att den är färdig med provsticka.


Lemon curd:

Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet. Pressa ur saften och blanda samman med skalet, socker och ägg i en kastrull. Värm sakta, rör om då och då och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat. Skär smöret i bitar och klicka ner. Låt smöret smälta och häll sedan upp krämen i en varm, ren glasburk. Cirka 1 1/2-2 dl går åt till tårtan, resten kan sparas några dagar i kylskåp.

 

Fyllning:

Vispa grädden med sockret. Spara några hallon till garnering. Mosa hallonen tillsammans med en tredjedel av grädden. Bred lemon curd på den understa bottnen. Lägg på nästa och bred ut hallonmoset. Täck med locket och bred ut resten av grädden över tårtan och ner på kanterna. Garnera gärna med hallon.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
29 december 2016

!

Kommentar av sonia.e
7 februari 2014

för hur många personer är den här tårtan till för.

Redaktionens kommentar
Det beror mycket på till vem du serverar och när. Men 8-10 bitar bör du få ut.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se


Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

Kanske har du frysen full av trädgårdens och skogens skörd? Annars hittar du bären i frysdisken året om.

Ta mellanmålet till nya höjder med en härlig hallonsmoothie, eller koka kräm på dina egna favoritbär!

Köpevarianten kan aldrig mäta sig med din egen nyponsoppa en kylig morgon...

 bärrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...