Gräddtårta med lemon curd och hallon

Tårtan framför andra! Fylld med lemon curd och hallon bryts sötman av syrlighet.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl vatten

Lemon curd

  • 2 ägg
  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl socker
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 dl hallon, färska eller frysta
  • 3 dl vispgrädde + 1 tsk socker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Rör slätt. Smörj och strö en rund form med cirka 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ugnens nedre del i cirka 30 minuter. Täck eventuellt med plåt om kakan får för mycket färg. Prova att den är färdig med provsticka.


Lemon curd:

Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet. Pressa ur saften och blanda samman med skalet, socker och ägg i en kastrull. Värm sakta, rör om då och då och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat. Skär smöret i bitar och klicka ner. Låt smöret smälta och häll sedan upp krämen i en varm, ren glasburk. Cirka 1 1/2-2 dl går åt till tårtan, resten kan sparas några dagar i kylskåp.

 

Fyllning:

Vispa grädden med sockret. Spara några hallon till garnering. Mosa hallonen tillsammans med en tredjedel av grädden. Bred lemon curd på den understa bottnen. Lägg på nästa och bred ut hallonmoset. Täck med locket och bred ut resten av grädden över tårtan och ner på kanterna. Garnera gärna med hallon.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
29 december 2016

!

Kommentar av sonia.e
7 februari 2014

för hur många personer är den här tårtan till för.

Redaktionens kommentar
Det beror mycket på till vem du serverar och när. Men 8-10 bitar bör du få ut.

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...