Tårta i långpanna

Tårta till många? Då är långpannan din vän.

Du behöver

Botten

  • 6 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl potatismjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver

Mandelkräm

  • 100 g mandel
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 3 msk smör

Garnering

  • 1-2 l jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • mynta- eller citronmelissblad
  • flagad mandel

Gör så här:

Cirka 16-20 bitar

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Om du väljer en stor långpanna, 30x40 cm, blir bottnen tunn men går att dela en gång på höjden. En mindre långpanna ger högre botten men något längre gräddningstid. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp. Blanda övriga ingredienser i en skål och rör ner tills smeten blir slät. Bred ut smeten i långpannan och grädda i ugnens nedre del i cirka 20-25 minuter. Kontrollera med en sticka om kakan är klar. Täck med en plåt över om den får för mycket färg. Låt kakan svalna innan den skärs en gång på höjden med hjälp av ståltråd eller vass kniv.

 

Mandelkräm:

Börja med att skålla (låt ligga i kokande vatten någon minut, så lossnar skalet lättare), skala och finhacka mandeln.

Vispa samman ägg, socker och vetemjöl i en skål. Koka upp mjölken, vispa och passa noga. Häll den kokande mjölken över äggblandningen, lite åt gången, och vispa samtidigt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt sjuda upp under vispning tills krämen tjocknat. Ta den från värmen, rör ner mandel och smör och låt svalna. Rör då och då.


Bred mandelkrämen mellan bottnarna. Lägg på locket. Vispa vispgrädden och bred ovanpå kakan. Snoppa och skölj jordgubbarna, garnera med dem hela eller halva. Dekorera gärna med flagad mandel och/eller citronmeliss- eller myntablad. Skär eventuellt kakan i bitar före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se


Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

Baka en god variant av den populära kakan till fikat eller efterrätt! Här är ett lita annorlunda recept där banankakan bakas som stora, saftiga muffins!

Severa med vaniljglass, gärna med chokladkross och skivad banan. Eller skär ett kryss i toppen, garnera med grädde och chokladsås och du har en bakelse som mättar den mest gotte-sugne fikagäst!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...