Prinsesstårta

Prinsesstårtan fick kunglig glans av prinsessorna Märtha, Astrid och Margaretha och kommer ur den kokbok som gavs ut efter att de gått i hushållsskola. Inte konstigt att den behållit sin popularitet!

Du behöver

Botten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och lock

  • 300 g marsipan
  • grön eller rosa hushållsfärg
  • 1 1/2 dl fast hallon- eller drottningsylt
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant med en diameter cirka 24 centimeter. Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.

 

Vaniljkräm:

Vispa samman mjölk, vetemjöl, strösocker och äggulor och värm under vispning tills blandningen sjuder. Låt sjuda ett par minuter under vispning tills blandningen tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan ner vaniljpulver eller -socker.

Det går även att ersätta med färdig vaniljkräm eller vaniljkräm från pulver.

 

Lock:

Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, ner över kanterna, med.

 

Fyllning:

Bred vaniljkrämen över den undre bottnen. Lägg på nästa botten och täck med sylt blandad med en tredjedel av grädden. Lägg på översta tårtbottnen och bred ut grädden över, gärna mjukt formad som en kupol. Lägg försiktigt marsipanlocket överst, skär rent kanterna och dekorera efter smak: med choklad, pudrat florsocker, marsipanrosor eller något helt annat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
15 februari 2013

JAG VILL BAAKA EN KLADDKAKA

Kommentar av NoName
1 februari 2013

Ett bra recept, dock tycker jag att man bör göra sin egen marsipan om man nu skall baka sin egen prinsesstårta. Mycket godare än den köpta varianten.


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...