Prinsesstårta

Prinsesstårtan fick kunglig glans av prinsessorna Märtha, Astrid och Margaretha och kommer ur den kokbok som gavs ut efter att de gått i hushållsskola. Inte konstigt att den behållit sin popularitet!

Du behöver

Botten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och lock

  • 300 g marsipan
  • grön eller rosa hushållsfärg
  • 1 1/2 dl fast hallon- eller drottningsylt
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant med en diameter cirka 24 centimeter. Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.

 

Vaniljkräm:

Vispa samman mjölk, vetemjöl, strösocker och äggulor och värm under vispning tills blandningen sjuder. Låt sjuda ett par minuter under vispning tills blandningen tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan ner vaniljpulver eller -socker.

Det går även att ersätta med färdig vaniljkräm eller vaniljkräm från pulver.

 

Lock:

Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, ner över kanterna, med.

 

Fyllning:

Bred vaniljkrämen över den undre bottnen. Lägg på nästa botten och täck med sylt blandad med en tredjedel av grädden. Lägg på översta tårtbottnen och bred ut grädden över, gärna mjukt formad som en kupol. Lägg försiktigt marsipanlocket överst, skär rent kanterna och dekorera efter smak: med choklad, pudrat florsocker, marsipanrosor eller något helt annat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
15 februari 2013

JAG VILL BAAKA EN KLADDKAKA

Kommentar av NoName
1 februari 2013

Ett bra recept, dock tycker jag att man bör göra sin egen marsipan om man nu skall baka sin egen prinsesstårta. Mycket godare än den köpta varianten.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

Än får vi vänta på såväl rabarber som jordgubbar, men en titt i frysen kan löna sig. Frysta hallon och vaniljkräm gör påsktårta till en söt dröm som försvinner lika fort som den kom. Choklad kan vi njuta av året om, så varför inte maffig chokladkaka med vispad grädde till? Alldeles gul citronmarängpaj står vackert på bordet till påsk. Ta tid till god fika i gott sällskap!

 bakatårta.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...