Prinsesstårta

Prinsesstårtan fick kunglig glans av prinsessorna Märtha, Astrid och Margaretha och kommer ur den kokbok som gavs ut efter att de gått i hushållsskola. Inte konstigt att den behållit sin popularitet!

Du behöver

Botten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och lock

  • 300 g marsipan
  • grön eller rosa hushållsfärg
  • 1 1/2 dl fast hallon- eller drottningsylt
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant med en diameter cirka 24 centimeter. Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.

 

Vaniljkräm:

Vispa samman mjölk, vetemjöl, strösocker och äggulor och värm under vispning tills blandningen sjuder. Låt sjuda ett par minuter under vispning tills blandningen tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan ner vaniljpulver eller -socker.

Det går även att ersätta med färdig vaniljkräm eller vaniljkräm från pulver.

 

Lock:

Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, ner över kanterna, med.

 

Fyllning:

Bred vaniljkrämen över den undre bottnen. Lägg på nästa botten och täck med sylt blandad med en tredjedel av grädden. Lägg på översta tårtbottnen och bred ut grädden över, gärna mjukt formad som en kupol. Lägg försiktigt marsipanlocket överst, skär rent kanterna och dekorera efter smak: med choklad, pudrat florsocker, marsipanrosor eller något helt annat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
15 februari 2013

JAG VILL BAAKA EN KLADDKAKA

Kommentar av NoName
1 februari 2013

Ett bra recept, dock tycker jag att man bör göra sin egen marsipan om man nu skall baka sin egen prinsesstårta. Mycket godare än den köpta varianten.


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

Broccoli är som gjort för paj, och tillsammans med ädelost har pajen närapå blivit klassisk på många mindre lunchställen.

Laga vår goda broccolipaj på fullkornsmjöl och servera med en god sallad. Lättlagad mat som kan serveras varm eller kall. Och som alltid smakar lika bra! Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...