Prinsesstårta

Prinsesstårtan fick kunglig glans av prinsessorna Märtha, Astrid och Margaretha och kommer ur den kokbok som gavs ut efter att de gått i hushållsskola. Inte konstigt att den behållit sin popularitet!

Du behöver

Botten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och lock

  • 300 g marsipan
  • grön eller rosa hushållsfärg
  • 1 1/2 dl fast hallon- eller drottningsylt
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant med en diameter cirka 24 centimeter. Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.

 

Vaniljkräm:

Vispa samman mjölk, vetemjöl, strösocker och äggulor och värm under vispning tills blandningen sjuder. Låt sjuda ett par minuter under vispning tills blandningen tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan ner vaniljpulver eller -socker.

Det går även att ersätta med färdig vaniljkräm eller vaniljkräm från pulver.

 

Lock:

Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, ner över kanterna, med.

 

Fyllning:

Bred vaniljkrämen över den undre bottnen. Lägg på nästa botten och täck med sylt blandad med en tredjedel av grädden. Lägg på översta tårtbottnen och bred ut grädden över, gärna mjukt formad som en kupol. Lägg försiktigt marsipanlocket överst, skär rent kanterna och dekorera efter smak: med choklad, pudrat florsocker, marsipanrosor eller något helt annat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
15 februari 2013

JAG VILL BAAKA EN KLADDKAKA

Kommentar av NoName
1 februari 2013

Ett bra recept, dock tycker jag att man bör göra sin egen marsipan om man nu skall baka sin egen prinsesstårta. Mycket godare än den köpta varianten.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...