Rabarbertårta med vanilj

Variera rabarberpajen med en riktigt god och lättbakad tårta!

Du behöver

Botten

  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 400 g späda rabarberstjälkar
  • 1/2 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk marsánpulver

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull. Blanda med mjölken. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver ordentligt. Rör samman äggblandningen med smör- och mjölkblandningen. Vänd ner mjölet och rör till en jämn smet. Häll i formen och grädda i cirka 30 minuter. Prova med provsticka om kakan är färdig. Täck med lock om den tar för mycket färg.


Fyllning:

Skär rabarbern i små bitar. Smält samman med sockret i en kastrull, låt puttra i några minuter och häll sedan av det mesta av överskottsvätskan. Det går också bra att köra i micron, cirka 4 minuter på hög effekt.

Vispa grädden ganska löst.

Vispa samman mjölk och marsánpulver. Vänd ner lite grädde i vaniljkrämen, blanda och fortsätt så tills ungefär hälften av grädden är blandad med vaniljkrämen.

Dela kakan på mitten när den svalnat. Bred ut vaniljkrämen mellan bottnarna och fördela rabarbern inuti. Lägg på locket och bred ut resten av grädden. Garnera gärna med blad av citronmeliss.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...