Rabarbertårta med vanilj

Variera rabarberpajen med en riktigt god och lättbakad tårta!

Du behöver

Botten

  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 400 g späda rabarberstjälkar
  • 1/2 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk marsánpulver

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull. Blanda med mjölken. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver ordentligt. Rör samman äggblandningen med smör- och mjölkblandningen. Vänd ner mjölet och rör till en jämn smet. Häll i formen och grädda i cirka 30 minuter. Prova med provsticka om kakan är färdig. Täck med lock om den tar för mycket färg.


Fyllning:

Skär rabarbern i små bitar. Smält samman med sockret i en kastrull, låt puttra i några minuter och häll sedan av det mesta av överskottsvätskan. Det går också bra att köra i micron, cirka 4 minuter på hög effekt.

Vispa grädden ganska löst.

Vispa samman mjölk och marsánpulver. Vänd ner lite grädde i vaniljkrämen, blanda och fortsätt så tills ungefär hälften av grädden är blandad med vaniljkrämen.

Dela kakan på mitten när den svalnat. Bred ut vaniljkrämen mellan bottnarna och fördela rabarbern inuti. Lägg på locket och bred ut resten av grädden. Garnera gärna med blad av citronmeliss.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se


Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

Stora kakfat fyllda med små kakor får oss alltid fikasugna. Och allra godast blir det om kakan bjuder på knapriga chokladbitar, frön eller nötter som överraskning!
Vi tröttnar aldrig på chokladskorpor eller mandelskorpor till kaffet. Eller russinkakor, perfekta med sin mjuka smak, gärna ett recept med solrosfrön och russin i samma kaka.
Chokladbröd i all ära men chocolate chip cookies med rostade, krossade kakaobönor, cacao nibs, är minst lika gott! Och har man svårt att hålla sig till småkakorna kan brownies fyllda med mandel och romrussin aldrig vara fel. Massor med smak och mycket knaprigt i fyllningen!

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...