Kladdkakstårta med chokladmousse

Lite mer chokladsmak och lite lyxigare än kladdkaka, men lika enkelt.

Du behöver

Botten

  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 1 dl vetemjöl

Chokladmousse

  • 100 g mörk choklad, 70 %
  • 2 msk honung
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kakao, vetemjöl och smör och vispa slätt. Smörj och strö en springform med cirka 24 centimeter i diameter och grädda i ugnens nedre del i cirka 25 minuter tills kakan är färdig, inte kladdig.

Chokladmousse:

Smält chokladen i vattenbad. Rör ner honungen och låt blandningen svalna något. Vispa grädden och vänd slutligen ner chokladen i grädden. Spritsa över kakan när den svalnat och förvara sedan i kylskåp. Servera gärna med färska bär.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Eva
20 januari 2014

Hej! Hur många tårtor ska man beräkna till 30 personer? Tacksam för svar!

Redaktionens kommentar
Det beror på vad som serveras i övrigt och såklart hur hungriga gästerna är. Men som efterrätt brukar 3 tårtor räcka.
Kommentar av Mr. Smily
5 april 2013

Den ser ju aaaaas gooood ut!!!!

:3 <------(mums)

Svar av de isbjörnsätande uttrarna
5 april 2013

Yep det gör den!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...