Chokladtårta med hallon och kolatäcke

Smaskig chokladtårta som kombinerar rätt smaker - hallon, choklad, vanilj och kola! Gör gärna tårtan några timmar i förväg så smakar den ännu bättre.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Tårtbotten

  • 175 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1/2 tsk rent vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 100 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl crèam fraiche
  • 3-4 dl färska/ frysta hallon eller 2 dl hallonsylt

Kolatäcke

  • 2 dl sirap
  • 4 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kakao
  • 25 g smör
  • Strössel, bär eller "silverkulor" till dekoration

Gör så här:

Börja med att baka tårtbotten:

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna eller en stor ugnsform.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker så det blir pösigt.

Blanda alla torrvarorna i en skål. Rör ner torrvaror, mjölk och smöret i ägg- och sockerblandningen. Rör försiktigt så smeten blir slät.

Häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 18-20 minuter -  se med en sticka om kakan är färdig.

Medan botten svalnar helt kan du göra fyllningen.

Låt smöret ligga framme så det blir rumsvarmt och rör det sedan mjukt med florsocker och vanilj till en mjuk smörkräm.

Blanda hallon eller sylt med crème fraiche, om du använder frysta bär - låt dem tina och rinna av så inte fyllningen blir för blöt.

Dela tårtbotten på mitten så du får två lika stor bitar, (eller fyra om du vill ha två små tårtor) och dela sedan bottnarna på höjden i två delar. Lägg alla bottnarna på varandra så du får fyra bottnar och tre lager emellan. Jämna till så att formen blir bra med en kniv och lägg ut bottnarna bredvid varandra.

Stryk nu ut smörkräm på alla lagers ovansida. Fördela hallonfyllningen jämnt över smörkrämen och lägg bottnarna på varandra.

Blanda alla ingredienserna utom smör till kolatäcket i en kastrull och låt koka upp. Låt småkoka i cirka 15 minuter, rör då och då.

Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt kolan svalna så den börjar tjockna, men inte helt. Bred ut jännt över hela tårtan och ställ svalt.

Dekorera med strössel, bär eller "silverkulor" när tårtan ska serveras.

Tips! Tårtan passar bra att servera i smala bitar - gör gärna två mindre tårtor av satsen och förvara i kylen. Ta fram efter hand som den går åt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

kycklingrecept.nu

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...