Chokladtårta med hallon och kolatäcke

Smaskig chokladtårta som kombinerar rätt smaker - hallon, choklad, vanilj och kola! Gör gärna tårtan några timmar i förväg så smakar den ännu bättre.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Tårtbotten

  • 175 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1/2 tsk rent vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 100 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl crèam fraiche
  • 3-4 dl färska/ frysta hallon eller 2 dl hallonsylt

Kolatäcke

  • 2 dl sirap
  • 4 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kakao
  • 25 g smör
  • Strössel, bär eller "silverkulor" till dekoration

Gör så här:

Börja med att baka tårtbotten:

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna eller en stor ugnsform.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker så det blir pösigt.

Blanda alla torrvarorna i en skål. Rör ner torrvaror, mjölk och smöret i ägg- och sockerblandningen. Rör försiktigt så smeten blir slät.

Häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 18-20 minuter -  se med en sticka om kakan är färdig.

Medan botten svalnar helt kan du göra fyllningen.

Låt smöret ligga framme så det blir rumsvarmt och rör det sedan mjukt med florsocker och vanilj till en mjuk smörkräm.

Blanda hallon eller sylt med crème fraiche, om du använder frysta bär - låt dem tina och rinna av så inte fyllningen blir för blöt.

Dela tårtbotten på mitten så du får två lika stor bitar, (eller fyra om du vill ha två små tårtor) och dela sedan bottnarna på höjden i två delar. Lägg alla bottnarna på varandra så du får fyra bottnar och tre lager emellan. Jämna till så att formen blir bra med en kniv och lägg ut bottnarna bredvid varandra.

Stryk nu ut smörkräm på alla lagers ovansida. Fördela hallonfyllningen jämnt över smörkrämen och lägg bottnarna på varandra.

Blanda alla ingredienserna utom smör till kolatäcket i en kastrull och låt koka upp. Låt småkoka i cirka 15 minuter, rör då och då.

Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt kolan svalna så den börjar tjockna, men inte helt. Bred ut jännt över hela tårtan och ställ svalt.

Dekorera med strössel, bär eller "silverkulor" när tårtan ska serveras.

Tips! Tårtan passar bra att servera i smala bitar - gör gärna två mindre tårtor av satsen och förvara i kylen. Ta fram efter hand som den går åt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...