Chokladtårta med hallon och kolatäcke

Smaskig chokladtårta som kombinerar rätt smaker - hallon, choklad, vanilj och kola! Gör gärna tårtan några timmar i förväg så smakar den ännu bättre.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Tårtbotten

  • 175 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1/2 tsk rent vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 100 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl crèam fraiche
  • 3-4 dl färska/ frysta hallon eller 2 dl hallonsylt

Kolatäcke

  • 2 dl sirap
  • 4 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kakao
  • 25 g smör
  • Strössel, bär eller "silverkulor" till dekoration

Gör så här:

Börja med att baka tårtbotten:

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna eller en stor ugnsform.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker så det blir pösigt.

Blanda alla torrvarorna i en skål. Rör ner torrvaror, mjölk och smöret i ägg- och sockerblandningen. Rör försiktigt så smeten blir slät.

Häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 18-20 minuter -  se med en sticka om kakan är färdig.

Medan botten svalnar helt kan du göra fyllningen.

Låt smöret ligga framme så det blir rumsvarmt och rör det sedan mjukt med florsocker och vanilj till en mjuk smörkräm.

Blanda hallon eller sylt med crème fraiche, om du använder frysta bär - låt dem tina och rinna av så inte fyllningen blir för blöt.

Dela tårtbotten på mitten så du får två lika stor bitar, (eller fyra om du vill ha två små tårtor) och dela sedan bottnarna på höjden i två delar. Lägg alla bottnarna på varandra så du får fyra bottnar och tre lager emellan. Jämna till så att formen blir bra med en kniv och lägg ut bottnarna bredvid varandra.

Stryk nu ut smörkräm på alla lagers ovansida. Fördela hallonfyllningen jämnt över smörkrämen och lägg bottnarna på varandra.

Blanda alla ingredienserna utom smör till kolatäcket i en kastrull och låt koka upp. Låt småkoka i cirka 15 minuter, rör då och då.

Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt kolan svalna så den börjar tjockna, men inte helt. Bred ut jännt över hela tårtan och ställ svalt.

Dekorera med strössel, bär eller "silverkulor" när tårtan ska serveras.

Tips! Tårtan passar bra att servera i smala bitar - gör gärna två mindre tårtor av satsen och förvara i kylen. Ta fram efter hand som den går åt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

pajrecept.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...