Chokladtårta med hallon och kolatäcke

Smaskig chokladtårta som kombinerar rätt smaker - hallon, choklad, vanilj och kola! Gör gärna tårtan några timmar i förväg så smakar den ännu bättre.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Tårtbotten

  • 175 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1/2 tsk rent vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 100 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl crèam fraiche
  • 3-4 dl färska/ frysta hallon eller 2 dl hallonsylt

Kolatäcke

  • 2 dl sirap
  • 4 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kakao
  • 25 g smör
  • Strössel, bär eller "silverkulor" till dekoration

Gör så här:

Börja med att baka tårtbotten:

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna eller en stor ugnsform.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker så det blir pösigt.

Blanda alla torrvarorna i en skål. Rör ner torrvaror, mjölk och smöret i ägg- och sockerblandningen. Rör försiktigt så smeten blir slät.

Häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 18-20 minuter -  se med en sticka om kakan är färdig.

Medan botten svalnar helt kan du göra fyllningen.

Låt smöret ligga framme så det blir rumsvarmt och rör det sedan mjukt med florsocker och vanilj till en mjuk smörkräm.

Blanda hallon eller sylt med crème fraiche, om du använder frysta bär - låt dem tina och rinna av så inte fyllningen blir för blöt.

Dela tårtbotten på mitten så du får två lika stor bitar, (eller fyra om du vill ha två små tårtor) och dela sedan bottnarna på höjden i två delar. Lägg alla bottnarna på varandra så du får fyra bottnar och tre lager emellan. Jämna till så att formen blir bra med en kniv och lägg ut bottnarna bredvid varandra.

Stryk nu ut smörkräm på alla lagers ovansida. Fördela hallonfyllningen jämnt över smörkrämen och lägg bottnarna på varandra.

Blanda alla ingredienserna utom smör till kolatäcket i en kastrull och låt koka upp. Låt småkoka i cirka 15 minuter, rör då och då.

Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt kolan svalna så den börjar tjockna, men inte helt. Bred ut jännt över hela tårtan och ställ svalt.

Dekorera med strössel, bär eller "silverkulor" när tårtan ska serveras.

Tips! Tårtan passar bra att servera i smala bitar - gör gärna två mindre tårtor av satsen och förvara i kylen. Ta fram efter hand som den går åt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se


Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

Det är lätt att stirra sig blind på koktider när det är bråttom i köket. Inte konstigt att pasta är en självklar vardagsrätt. Pastagratäng från frysen är lätt att värma! Men ofta är det antalet moment och tillbehör som avgör hur snabbt du har maten på bordet. Rätter där allt lagas i samma gryta vinner många gånger. Svampsoppa, bondomelett eller champinjonrisotto är alla klara på under halvtimmen, sköter sig själva stor del av tiden och är mycket godare än mikrovärmd färdigmat!

 omelettrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...