Alla hjärtansdagstårta

En riktig allahjärtansdagstårta! Rosa marsipanhjärta fylld med grädde, banan och hallonsylt är en perfekt tårta för en kärleksfull dag.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (Du kan också använda färdigköpt tårtbotten.)

Fyllning + lock

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hallonsylt
  • 2 mogna bananer
  • 1tsk citronsaft
  • 200 g marsipan
  • röd eller rosa karamellfärg
  • (Du kan också använda ett färdigköpt marsipanlock.)
  • florsocker till dekoration
  • (silverkulor eller annan ätbar dekoration)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en hjärtansformad bakform. Har du inte det så välj en form med löstagbar kant med diameter cirka 24 centimeter.

Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock eller folie om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.


Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, även ner över kanterna. (Eller välj ett färdigköpt marsipanlock med rosa färg.)

Vispa grädden med vaniljsocker så den blir fast.

Mosa bananerna med citronsaften och blanda med hallonsylt.

Dela tårtbotten i tre tunna bottnar på höjden. Om du har gjort en rund botten ritar du först upp ett hjärta på smörpapper och skär ut formen ur tårtbotten med en vass kniv.

Lägg en botten på tårtfatet, stryk på ett tunt lager grädde och lägg på hälften av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa med resten av fyllningen. Lägg sedan på den sista botten och täck den med grädde. Bred också lite grädde runt kanten på tårtan.

Täck försiktigt tårtan med marsipanlocket och forma den med händerna efter tårtan. Skär nederkanten av locket med en vass kniv. Använd en fin sil eller tesil och strö lite florsocker över ytan före servering. Dekorera gärna med ätbara silverkulor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...