Alla hjärtansdagstårta

En riktig allahjärtansdagstårta! Rosa marsipanhjärta fylld med grädde, banan och hallonsylt är en perfekt tårta för en kärleksfull dag.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (Du kan också använda färdigköpt tårtbotten.)

Fyllning + lock

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hallonsylt
  • 2 mogna bananer
  • 1tsk citronsaft
  • 200 g marsipan
  • röd eller rosa karamellfärg
  • (Du kan också använda ett färdigköpt marsipanlock.)
  • florsocker till dekoration
  • (silverkulor eller annan ätbar dekoration)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en hjärtansformad bakform. Har du inte det så välj en form med löstagbar kant med diameter cirka 24 centimeter.

Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock eller folie om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.


Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, även ner över kanterna. (Eller välj ett färdigköpt marsipanlock med rosa färg.)

Vispa grädden med vaniljsocker så den blir fast.

Mosa bananerna med citronsaften och blanda med hallonsylt.

Dela tårtbotten i tre tunna bottnar på höjden. Om du har gjort en rund botten ritar du först upp ett hjärta på smörpapper och skär ut formen ur tårtbotten med en vass kniv.

Lägg en botten på tårtfatet, stryk på ett tunt lager grädde och lägg på hälften av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa med resten av fyllningen. Lägg sedan på den sista botten och täck den med grädde. Bred också lite grädde runt kanten på tårtan.

Täck försiktigt tårtan med marsipanlocket och forma den med händerna efter tårtan. Skär nederkanten av locket med en vass kniv. Använd en fin sil eller tesil och strö lite florsocker över ytan före servering. Dekorera gärna med ätbara silverkulor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...