Alla hjärtansdagstårta

En riktig allahjärtansdagstårta! Rosa marsipanhjärta fylld med grädde, banan och hallonsylt är en perfekt tårta för en kärleksfull dag.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (Du kan också använda färdigköpt tårtbotten.)

Fyllning + lock

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hallonsylt
  • 2 mogna bananer
  • 1tsk citronsaft
  • 200 g marsipan
  • röd eller rosa karamellfärg
  • (Du kan också använda ett färdigköpt marsipanlock.)
  • florsocker till dekoration
  • (silverkulor eller annan ätbar dekoration)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en hjärtansformad bakform. Har du inte det så välj en form med löstagbar kant med diameter cirka 24 centimeter.

Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock eller folie om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.


Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, även ner över kanterna. (Eller välj ett färdigköpt marsipanlock med rosa färg.)

Vispa grädden med vaniljsocker så den blir fast.

Mosa bananerna med citronsaften och blanda med hallonsylt.

Dela tårtbotten i tre tunna bottnar på höjden. Om du har gjort en rund botten ritar du först upp ett hjärta på smörpapper och skär ut formen ur tårtbotten med en vass kniv.

Lägg en botten på tårtfatet, stryk på ett tunt lager grädde och lägg på hälften av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa med resten av fyllningen. Lägg sedan på den sista botten och täck den med grädde. Bred också lite grädde runt kanten på tårtan.

Täck försiktigt tårtan med marsipanlocket och forma den med händerna efter tårtan. Skär nederkanten av locket med en vass kniv. Använd en fin sil eller tesil och strö lite florsocker över ytan före servering. Dekorera gärna med ätbara silverkulor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

bakapizza.se


Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

Nybakat bröd ger morgonen guldkant. Och det är inte svårt att lyckas med bullbaket, oftast krävs bara lite tid och noggrannhet.

Att inte ta för mycket mjöl och att knåda och jäsa degen ordentligt är ofta vägen till fina frukostbröd.

Prova ett nytt recept på mjuka vetegifflar! De smakar fantastiskt nygräddade, med smör och marmelad - eller tillsammans med favoritosten.

Mjölken gör gifflarna mjuka, och den lite söta smaken passar utmärkt både till kaffe, te eller ungarnas chokladmjölk.

Ett tips för en smaklig morgon!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...