Alla hjärtansdagstårta

En riktig allahjärtansdagstårta! Rosa marsipanhjärta fylld med grädde, banan och hallonsylt är en perfekt tårta för en kärleksfull dag.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (Du kan också använda färdigköpt tårtbotten.)

Fyllning + lock

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hallonsylt
  • 2 mogna bananer
  • 1tsk citronsaft
  • 200 g marsipan
  • röd eller rosa karamellfärg
  • (Du kan också använda ett färdigköpt marsipanlock.)
  • florsocker till dekoration
  • (silverkulor eller annan ätbar dekoration)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en hjärtansformad bakform. Har du inte det så välj en form med löstagbar kant med diameter cirka 24 centimeter.

Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock eller folie om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.


Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, även ner över kanterna. (Eller välj ett färdigköpt marsipanlock med rosa färg.)

Vispa grädden med vaniljsocker så den blir fast.

Mosa bananerna med citronsaften och blanda med hallonsylt.

Dela tårtbotten i tre tunna bottnar på höjden. Om du har gjort en rund botten ritar du först upp ett hjärta på smörpapper och skär ut formen ur tårtbotten med en vass kniv.

Lägg en botten på tårtfatet, stryk på ett tunt lager grädde och lägg på hälften av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa med resten av fyllningen. Lägg sedan på den sista botten och täck den med grädde. Bred också lite grädde runt kanten på tårtan.

Täck försiktigt tårtan med marsipanlocket och forma den med händerna efter tårtan. Skär nederkanten av locket med en vass kniv. Använd en fin sil eller tesil och strö lite florsocker över ytan före servering. Dekorera gärna med ätbara silverkulor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...