Halloweentårta

Riktigt ruskig tårta... Passar bäst på en ljusskygg Halloweenfest. Marsipan, hallon och lakrits. Och så marsipanfingrar förstås!

Du behöver

Receptet är för 12 personer.

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vaniljkräm (från pulver eller hemgjord)
  • 2 msk lakritspulver
  • 1 dl hallonsylt
  • 2 dl frysta hallon

Dekoration

  • 400 g marsipan
  • röd och gul karamellfärg
  • lakritspulver och florsocker
  • röd sylt

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant med en diameter cirka 24 centimeter. Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.

Fyllning:

Vispa grädden fast med vaniljsockret. Blanda vaniljkrämen med lakritspulver. Mosa samman hallonen och hallonsylten.

Skär tårtbottnen i tre bottnar. Bred sylt och lite vanilj/lakritskräm på första botten och samma sak på andra botten. Bred sylt på översta lagret och täck sedan tårtan med grädde.

Dekoration:

Blanda marsipan med färg, börja med gul färg och tillsätt röd till du har en läskig färg. Använd handskar och knåda tills färgen är jämn och du är nöjd.

Kavla ut marsipanen till ett runt täcke mellan oljad plastfolie eller häll lite olja på en rostfri arbetsbänk.

Täck tårtan med marsipanen och skär rent kanten. Pudra över lakritspulver och florsocker och dekorera med figurer gjorda av marsipanen som blivit över. Ställ tårtan svalt fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...