Påsktårta

Avsluta påskmiddagen med stil! Baka en enkel men härligt påskig tårta fylld med hallon och vaniljkräm.

Du behöver

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 1 ägg eller 2 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och garnering

  • 200 g frysta hallon
  • 1/2-1 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 75 g maränger
  • 25 g vit choklad
  • ca 100 g godis- eller chokladägg

Gör så här:

Börja med att göra tårtbottnen:

Sätt ugnen på 200 grader  Smörj och mjöla en form med löstagbar kant med cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga och vänd försiktigt ner det i ägg- och sockerblandningen. Häll upp smeten i formen och sätt in i ugnen, sänk genast värmen till 175 grader. Grädda i cirka 30 minuter och kontrollera att kakan är torr med en provsticka. Täck över om kakan börjar få för mycket färg. Låt svalna och dela i tre bottnar med hjälp av en vass kniv eller tråd.


Vaniljkräm:

Blanda ägg, mjölk och socker i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Värm under omrörning på låg värme tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna innan vaniljen rörs ner.


Hallon:

Tina hallonen och rör samman dem med sockret.

Sätt samman tårtan:

Vispa grädden till bredbar konsistens. Lägg den understa bottnen på ett stort fat. Bred ut vaniljkrämen i ett jämnt lager. Lägg på nästa botten och fördela hallonen över den. Lägg på locket och bred eller spritsa ut grädden över hela tårtan och ner på kanterna.

Smula marängerna och klä sidorna med smulorna. Strö dem i en ring på tårtans ovansida. Lägg ut godisäggen i mitten av tårtan. Riv chokladen över tårtan. Servera!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...