Påsktårta

Avsluta påskmiddagen med stil! Baka en enkel men härligt påskig tårta fylld med hallon och vaniljkräm.

Du behöver

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 1 ägg eller 2 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och garnering

  • 200 g frysta hallon
  • 1/2-1 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 75 g maränger
  • 25 g vit choklad
  • ca 100 g godis- eller chokladägg

Gör så här:

Börja med att göra tårtbottnen:

Sätt ugnen på 200 grader  Smörj och mjöla en form med löstagbar kant med cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga och vänd försiktigt ner det i ägg- och sockerblandningen. Häll upp smeten i formen och sätt in i ugnen, sänk genast värmen till 175 grader. Grädda i cirka 30 minuter och kontrollera att kakan är torr med en provsticka. Täck över om kakan börjar få för mycket färg. Låt svalna och dela i tre bottnar med hjälp av en vass kniv eller tråd.


Vaniljkräm:

Blanda ägg, mjölk och socker i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Värm under omrörning på låg värme tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna innan vaniljen rörs ner.


Hallon:

Tina hallonen och rör samman dem med sockret.

Sätt samman tårtan:

Vispa grädden till bredbar konsistens. Lägg den understa bottnen på ett stort fat. Bred ut vaniljkrämen i ett jämnt lager. Lägg på nästa botten och fördela hallonen över den. Lägg på locket och bred eller spritsa ut grädden över hela tårtan och ner på kanterna.

Smula marängerna och klä sidorna med smulorna. Strö dem i en ring på tårtans ovansida. Lägg ut godisäggen i mitten av tårtan. Riv chokladen över tårtan. Servera!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com


Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

På grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas!

 grillrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...