Påsktårta

Avsluta påskmiddagen med stil! Baka en enkel men härligt påskig tårta fylld med hallon och vaniljkräm.

Du behöver

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 1 ägg eller 2 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och garnering

  • 200 g frysta hallon
  • 1/2-1 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 75 g maränger
  • 25 g vit choklad
  • ca 100 g godis- eller chokladägg

Gör så här:

Börja med att göra tårtbottnen:

Sätt ugnen på 200 grader  Smörj och mjöla en form med löstagbar kant med cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga och vänd försiktigt ner det i ägg- och sockerblandningen. Häll upp smeten i formen och sätt in i ugnen, sänk genast värmen till 175 grader. Grädda i cirka 30 minuter och kontrollera att kakan är torr med en provsticka. Täck över om kakan börjar få för mycket färg. Låt svalna och dela i tre bottnar med hjälp av en vass kniv eller tråd.


Vaniljkräm:

Blanda ägg, mjölk och socker i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Värm under omrörning på låg värme tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna innan vaniljen rörs ner.


Hallon:

Tina hallonen och rör samman dem med sockret.

Sätt samman tårtan:

Vispa grädden till bredbar konsistens. Lägg den understa bottnen på ett stort fat. Bred ut vaniljkrämen i ett jämnt lager. Lägg på nästa botten och fördela hallonen över den. Lägg på locket och bred eller spritsa ut grädden över hela tårtan och ner på kanterna.

Smula marängerna och klä sidorna med smulorna. Strö dem i en ring på tårtans ovansida. Lägg ut godisäggen i mitten av tårtan. Riv chokladen över tårtan. Servera!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

Pasta passar lika fint helg som vardag. Kombinera med lax och du har en smaksättare som lyfter ugnsrätter med pasta till nya höjder. Laga en god cannelloni där laxen ger smak tillsammans med getost. Prova en enkel pastagratäng med lax och fänkål. Eller njut av en härligt smakrik laxlasagne med zucchini och vitlök till helgen. Lax + pasta är en säker väg till en riktigt god helg!

 lasagne.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...