Påsktårta

Avsluta påskmiddagen med stil! Baka en enkel men härligt påskig tårta fylld med hallon och vaniljkräm.

Du behöver

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 1 ägg eller 2 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning och garnering

  • 200 g frysta hallon
  • 1/2-1 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 75 g maränger
  • 25 g vit choklad
  • ca 100 g godis- eller chokladägg

Gör så här:

Börja med att göra tårtbottnen:

Sätt ugnen på 200 grader  Smörj och mjöla en form med löstagbar kant med cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga och vänd försiktigt ner det i ägg- och sockerblandningen. Häll upp smeten i formen och sätt in i ugnen, sänk genast värmen till 175 grader. Grädda i cirka 30 minuter och kontrollera att kakan är torr med en provsticka. Täck över om kakan börjar få för mycket färg. Låt svalna och dela i tre bottnar med hjälp av en vass kniv eller tråd.


Vaniljkräm:

Blanda ägg, mjölk och socker i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Värm under omrörning på låg värme tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna innan vaniljen rörs ner.


Hallon:

Tina hallonen och rör samman dem med sockret.

Sätt samman tårtan:

Vispa grädden till bredbar konsistens. Lägg den understa bottnen på ett stort fat. Bred ut vaniljkrämen i ett jämnt lager. Lägg på nästa botten och fördela hallonen över den. Lägg på locket och bred eller spritsa ut grädden över hela tårtan och ner på kanterna.

Smula marängerna och klä sidorna med smulorna. Strö dem i en ring på tårtans ovansida. Lägg ut godisäggen i mitten av tårtan. Riv chokladen över tårtan. Servera!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

Förr var kyckling för många riktig festmat. Och även om det i dag går att köpa kyckling till vardags är det en vanlig rätt när det ska vara lite festligt. Inte konstigt, kyckling är lättlagat och gott. Dessutom är det magert. Prova en smakrik kycklinggryta med rotfrukter. Eller en god och värmande kycklingsoppa? Kanske kryddiga kycklingspett eller ett gott recept på gratinerad kyckling i tomat till helgen.

Variationen är oändlig och resultatet brukar bli utmärkt!

Numera finns kravmärkt kyckling att hitta i många butiker; välj den och tänk på miljön och djuromsorgen!

 kycklingrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...