Pralintårta med apelsin- och chokladsmak

En riktig kafferepstårta som är enkel att göra!

Du behöver

Botten

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 apelsin

Smörkräm

  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 1 äggula

Täcke

  • 3 dl vispgrädde
  • 25 st likörpraliner
  • mandariner, till garnering

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som rymmer cirka 2 liter. Tvätta apelsinen och riv det yttersta av skalet. Vispa ägg och socker luftigt, gärna med elvisp. Rör försiktigt ner mjölet och apelsinskalet i smeten. Grädda i cirka 30 minuter. Prova med provsticka om kakan är färdig. Täck med plåt eller lock om kakan börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna på galler.


Smörkräm:

Låt smöret mjukna. Rör till en jämn kräm med kakao, florsocker och äggula.


Täcke:

Vispa grädden. Krossa likörpralinerna och låt det mesta av fyllningen rinna av. Blanda försiktigt med grädden.

Dela kakan på mitten när den svalnat. Bred ut smörkrämen mellan bottnarna. Lägg samman. Bred pralingrädden över kakan och garnera med mandariner.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...