Pralintårta med apelsin- och chokladsmak

En riktig kafferepstårta som är enkel att göra!

Du behöver

Botten

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 apelsin

Smörkräm

  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 1 äggula

Täcke

  • 3 dl vispgrädde
  • 25 st likörpraliner
  • mandariner, till garnering

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som rymmer cirka 2 liter. Tvätta apelsinen och riv det yttersta av skalet. Vispa ägg och socker luftigt, gärna med elvisp. Rör försiktigt ner mjölet och apelsinskalet i smeten. Grädda i cirka 30 minuter. Prova med provsticka om kakan är färdig. Täck med plåt eller lock om kakan börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna på galler.


Smörkräm:

Låt smöret mjukna. Rör till en jämn kräm med kakao, florsocker och äggula.


Täcke:

Vispa grädden. Krossa likörpralinerna och låt det mesta av fyllningen rinna av. Blanda försiktigt med grädden.

Dela kakan på mitten när den svalnat. Bred ut smörkrämen mellan bottnarna. Lägg samman. Bred pralingrädden över kakan och garnera med mandariner.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

En svällande deg som doftar i köket skapar oundvikligen förväntningar. Med en slät vetebulle på fatet smakar ju kaffet alldeles extra bra...

Bullar går förstås att variera med många olika sorters fyllning. Chokladbullar passar den riktiga gottegrisen som hand i handske, men andra hävdar att den klassiska kanelbullen är bäst när det gäller. Vad tycker du?

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...