Pralintårta med apelsin- och chokladsmak

En riktig kafferepstårta som är enkel att göra!

Du behöver

Botten

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 apelsin

Smörkräm

  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 1 äggula

Täcke

  • 3 dl vispgrädde
  • 25 st likörpraliner
  • mandariner, till garnering

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som rymmer cirka 2 liter. Tvätta apelsinen och riv det yttersta av skalet. Vispa ägg och socker luftigt, gärna med elvisp. Rör försiktigt ner mjölet och apelsinskalet i smeten. Grädda i cirka 30 minuter. Prova med provsticka om kakan är färdig. Täck med plåt eller lock om kakan börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna på galler.


Smörkräm:

Låt smöret mjukna. Rör till en jämn kräm med kakao, florsocker och äggula.


Täcke:

Vispa grädden. Krossa likörpralinerna och låt det mesta av fyllningen rinna av. Blanda försiktigt med grädden.

Dela kakan på mitten när den svalnat. Bred ut smörkrämen mellan bottnarna. Lägg samman. Bred pralingrädden över kakan och garnera med mandariner.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

Stora kakfat fyllda med små kakor får oss alltid fikasugna. Och allra godast blir det om kakan bjuder på knapriga chokladbitar, frön eller nötter som överraskning!
Vi tröttnar aldrig på chokladskorpor eller mandelskorpor till kaffet. Eller russinkakor, perfekta med sin mjuka smak, gärna ett recept med solrosfrön och russin i samma kaka.
Chokladbröd i all ära men chocolate chip cookies med rostade, krossade kakaobönor, cacao nibs, är minst lika gott! Och har man svårt att hålla sig till småkakorna kan brownies fyllda med mandel och romrussin aldrig vara fel. Massor med smak och mycket knaprigt i fyllningen!

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...