Tjinuskitårta, kolatårta

Syrliga bär och söt, hemkokt kolasås på mandelbottnar - oemotståndligt.

Du behöver

Mandelbottnar

  • 3 äggvitor
  • 5 msk strösocker
  • 200 g sötmandel

Kolakräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 3/4 dl strösocker

Fyllning

  • 2 dl tranbär, röda vinbär eller lingon, gärna färska
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

Mandelbottnar:

Skålla mandeln, det vill säga låt den ligga i kokande vatten någon minut. Skala och mixa sedan fint i en matberedare eller liknande. Rita upp två rundlar, cirka 24 centimeter i diameter, på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna så hårt att det går att vända skålen upp och ner utan att de rinner ur. Tillsätt sockret och vispa lite till. Vänd ner mandeln. Bred ut i de två rundlarna till ett jämnt lager. Grädda i 45 minuter, stäng sedan av ugnen och låt stå 15 minuter på eftervärmen. Bottnarna ska vara lite sega. Lossa dem försiktigt när de svalnat.

Kolakräm:

Rör samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på låg värme utan omrörning i 20-30 minuter eller tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan, men inte kallt - den får inte stelna innan den breds ut!

Fyllning:

Vispa grädden. Bred kolakrämen på den undre bottnen innan krämen svalnat för mycket och stelnat helt. Spara lite kola till garnering. Fördela bären över kolan men spara några till garnering (om frysta bär används kan de behöva rinna av först). Lägg på nästa botten, bred ut grädden. Ringla kolakräm överst och garnera med bär. Denna tårta kan förberedas en stund före servering, om bären läggs på strax innan tårtan serveras.


Tårtan är glutenfri.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...