Tjinuskitårta, kolatårtaSyrliga bär och söt, hemkokt kolasås på mandelbottnar - oemotståndligt. Du behöverMandelbottnar
Kolakräm
Fyllning
Gör så här:Mandelbottnar: Skålla mandeln, det vill säga låt den ligga i kokande vatten någon minut. Skala och mixa sedan fint i en matberedare eller liknande. Rita upp två rundlar, cirka 24 centimeter i diameter, på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna så hårt att det går att vända skålen upp och ner utan att de rinner ur. Tillsätt sockret och vispa lite till. Vänd ner mandeln. Bred ut i de två rundlarna till ett jämnt lager. Grädda i 45 minuter, stäng sedan av ugnen och låt stå 15 minuter på eftervärmen. Bottnarna ska vara lite sega. Lossa dem försiktigt när de svalnat. Kolakräm: Rör samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på låg värme utan omrörning i 20-30 minuter eller tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan, men inte kallt - den får inte stelna innan den breds ut! Fyllning: Vispa grädden. Bred kolakrämen på den undre bottnen innan krämen svalnat för mycket och stelnat helt. Spara lite kola till garnering. Fördela bären över kolan men spara några till garnering (om frysta bär används kan de behöva rinna av först). Lägg på nästa botten, bred ut grädden. Ringla kolakräm överst och garnera med bär. Denna tårta kan förberedas en stund före servering, om bären läggs på strax innan tårtan serveras.
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Sylt och chutney av rabarberFånga rabarbersmaken i flyktenSpara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt. KladdkakorVarianterHöstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept? FiskgratängBekvämt och gott med gratängEn god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|