Tjinuskitårta, kolatårta

Syrliga bär och söt, hemkokt kolasås på mandelbottnar - oemotståndligt.

Du behöver

Mandelbottnar

  • 3 äggvitor
  • 5 msk strösocker
  • 200 g sötmandel

Kolakräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 3/4 dl strösocker

Fyllning

  • 2 dl tranbär, röda vinbär eller lingon, gärna färska
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

Mandelbottnar:

Skålla mandeln, det vill säga låt den ligga i kokande vatten någon minut. Skala och mixa sedan fint i en matberedare eller liknande. Rita upp två rundlar, cirka 24 centimeter i diameter, på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna så hårt att det går att vända skålen upp och ner utan att de rinner ur. Tillsätt sockret och vispa lite till. Vänd ner mandeln. Bred ut i de två rundlarna till ett jämnt lager. Grädda i 45 minuter, stäng sedan av ugnen och låt stå 15 minuter på eftervärmen. Bottnarna ska vara lite sega. Lossa dem försiktigt när de svalnat.

Kolakräm:

Rör samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på låg värme utan omrörning i 20-30 minuter eller tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan, men inte kallt - den får inte stelna innan den breds ut!

Fyllning:

Vispa grädden. Bred kolakrämen på den undre bottnen innan krämen svalnat för mycket och stelnat helt. Spara lite kola till garnering. Fördela bären över kolan men spara några till garnering (om frysta bär används kan de behöva rinna av först). Lägg på nästa botten, bred ut grädden. Ringla kolakräm överst och garnera med bär. Denna tårta kan förberedas en stund före servering, om bären läggs på strax innan tårtan serveras.


Tårtan är glutenfri.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

pajrecept.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se


Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

Nybakat bröd ger morgonen guldkant. Och det är inte svårt att lyckas med bullbaket, oftast krävs bara lite tid och noggrannhet.

Att inte ta för mycket mjöl och att knåda och jäsa degen ordentligt är ofta vägen till fina frukostbröd.

Prova ett nytt recept på mjuka vetegifflar! De smakar fantastiskt nygräddade, med smör och marmelad - eller tillsammans med favoritosten.

Mjölken gör gifflarna mjuka, och den lite söta smaken passar utmärkt både till kaffe, te eller ungarnas chokladmjölk.

Ett tips för en smaklig morgon!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...