Tjinuskitårta, kolatårta

Syrliga bär och söt, hemkokt kolasås på mandelbottnar - oemotståndligt.

Du behöver

Mandelbottnar

  • 3 äggvitor
  • 5 msk strösocker
  • 200 g sötmandel

Kolakräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 3/4 dl strösocker

Fyllning

  • 2 dl tranbär, röda vinbär eller lingon, gärna färska
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

Mandelbottnar:

Skålla mandeln, det vill säga låt den ligga i kokande vatten någon minut. Skala och mixa sedan fint i en matberedare eller liknande. Rita upp två rundlar, cirka 24 centimeter i diameter, på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna så hårt att det går att vända skålen upp och ner utan att de rinner ur. Tillsätt sockret och vispa lite till. Vänd ner mandeln. Bred ut i de två rundlarna till ett jämnt lager. Grädda i 45 minuter, stäng sedan av ugnen och låt stå 15 minuter på eftervärmen. Bottnarna ska vara lite sega. Lossa dem försiktigt när de svalnat.

Kolakräm:

Rör samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på låg värme utan omrörning i 20-30 minuter eller tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan, men inte kallt - den får inte stelna innan den breds ut!

Fyllning:

Vispa grädden. Bred kolakrämen på den undre bottnen innan krämen svalnat för mycket och stelnat helt. Spara lite kola till garnering. Fördela bären över kolan men spara några till garnering (om frysta bär används kan de behöva rinna av först). Lägg på nästa botten, bred ut grädden. Ringla kolakräm överst och garnera med bär. Denna tårta kan förberedas en stund före servering, om bären läggs på strax innan tårtan serveras.


Tårtan är glutenfri.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...