Hjärttårta med mandel och vanilj

En riktig Alla-hjärtans-dags-tårta! Mandelmassa i kakan och vaniljkräm och körsbär inuti. Och grädde på såklart!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 120 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 stora ägg
  • 160 g socker (2 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa

Vaniljkräm

  • 2 dl fast vaniljkräm, hemmagjord eller färdigköpt.

Körsbär

  • 1 dl körsbärssylt
  • 1 dl naturell färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • riven choklad, bär eller chokladhjärtan till dekoration

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en hjärtformad bakform på ca 1,5 liter med smör och stö den med ströbröd eller vetemjöl.

Smält smöret och häll i mjölken. Ställ blandningen så den svalnar.

Vispa samman ägg och socker pösigt, helst med elvisp.

Riv citronskalet fint och blanda ner det i äggblandningen.

Blanda alla torrvarorna i en bunke och rör noga.

Riv mandelmassan grovt.

Rör försiktigt ner torrvarorna varvat med mjölkblandningen i ägg- och sockerblandningen. Mot slutet blanda du ner mandelmassan.
Blanda tills smeten är jämn och häll den i den smorda formen.

Grädda kaka i nedre delen, eller mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är färdig i mitten.

Låt nu kakan svalna helt. Jämna till kakan om det behövs och dela sedan i tre lika tjocka bottnar.

Blanda sylt och färsost i en skål och bred på det första lagret. Lägg på nästa botten och täck med vaniljkräm.

Spritsa eller bred ut grädde på tårtan och dekorera med bär, frukt, choklad eller godis. Ställ svalt fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se


Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

Med en enkel mixer lagar du snabbt några riktigt goda soppor. På några minuter kan du sno ihop en krämig och smakrik morotssoppa till lunchen. Lika enkelt lagar du potatissoppan eller den släta svampsoppan som ska bli förrätt till söndagssteken. En god variant på grön ärtsoppa, med äppelcider och dragon passar utmärkt både till lunch och förrätt. Gott kan faktiskt vara snabbt!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...