Hjärttårta med mandel och vanilj
En riktig Alla-hjärtans-dags-tårta! Mandelmassa i kakan och vaniljkräm och körsbär inuti. Och grädde på såklart!
Du behöver
Receptet är för 6-8 personer.
Tårtbotten
- 120 g smör eller margarin
- 1 dl mjölk
- 2 stora ägg
- 160 g socker (2 dl)
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g mandelmassa
Vaniljkräm
- 2 dl fast vaniljkräm, hemmagjord eller färdigköpt.
Körsbär
- 1 dl körsbärssylt
- 1 dl naturell färskost
- 3 dl vispgrädde
- riven choklad, bär eller chokladhjärtan till dekoration
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en hjärtformad bakform på ca 1,5 liter med smör och stö den med ströbröd eller vetemjöl.
Smält smöret och häll i mjölken. Ställ blandningen så den svalnar.
Vispa samman ägg och socker pösigt, helst med elvisp.
Riv citronskalet fint och blanda ner det i äggblandningen.
Blanda alla torrvarorna i en bunke och rör noga.
Riv mandelmassan grovt.
Rör försiktigt ner torrvarorna varvat med mjölkblandningen i ägg- och sockerblandningen. Mot slutet blanda du ner mandelmassan.
Blanda tills smeten är jämn och häll den i den smorda formen.
Grädda kaka i nedre delen, eller mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är färdig i mitten.
Låt nu kakan svalna helt. Jämna till kakan om det behövs och dela sedan i tre lika tjocka bottnar.
Blanda sylt och färsost i en skål och bred på det första lagret. Lägg på nästa botten och täck med vaniljkräm.
Spritsa eller bred ut grädde på tårtan och dekorera med bär, frukt, choklad eller godis. Ställ svalt fram till servering.